0

4 tips: Je kids fotograferen tijdens alledaagse dingen.

By oktober 12, 2018januari 28th, 2019Fotografie tips

Mooie foto’s van je kinderen zijn natuurlijk geweldig en een absolute must have, al zeg ik het zelf.
Het is niet voor niets dat ik zeker 1 keer in het jaar (maar eigenlijk wel vaker) een heel kort fotoshootje met ze doe.

Maar zijn foto’s van de alledaagse dingen die je kinderen doen niet net zo belangrijk?
Hoe ze lekker samen op de bank een boekje lezen of iPad kijken, samen een spelletje doen of buiten aan het ouwehoeren zijn. Hoe ze huilen, boos zijn, ruzie maken, moe zijn, slapen en ga zo maar door.

En het leuke is dat je zelf precies weet welke momenten jij het mooist vindt om vastgelegd te hebben.
Beter nog, je weet precies wanneer de momenten gebeuren gaan.
En heel stiekem, soms ben je zelfs wel eens de veroorzaker van een boze blik of een traan als ze net niet dat ene lekkere snoepje mochten hebben zo vlak voor het eten.

Hoe makkelijk is het om foto’s te maken van die kleine momenten. En hoe super leuk is het wanneer je ze na 1, 2 of zelf 10 jaar weer ziet.
Of ze nou stoeien, huilen, slapen, boos zijn, maar bovenal heerlijk zichzelf zijn! Dus neem elke dag een momentje uit hun leven en leg het vast.

En daarom heb ik 4 tips op een rijtje gezet, om het jullie iets makkelijker te maken.

Tip 1

Gebruik verschillende standpunten.
Met andere woorden fotografeer ze niet altijd met je telefoon vanaf jou ooghoogte, maar maak ook foto’s vanaf hun ooghoogte.
Ja, dat betekent dat je soms op je hurken moet zitten of beter nog er ook even bij mag gaan liggen 😉

Tip 2

Gebruik verschillende composities. Een mooi kinderkoppie in het midden van je foto is leuk. Maar altijd alles in het midden van je foto wordt wel een beetje saai. Zet je kinderen ook eens aan de zijkant van je foto. Zo krijg je gelijk meer van de omgeving en achtergrond op de foto, wat de foto soms veel verhalender kunnen maken.

Tip 3

Let op je achtergrond. Probeer het verhaal te vertellen van wat er op dat moment gebeurde.
Met andere woorden de andere voetballende kinderen met de bal op de achtergrond bij je zoon of dochter die aan het voetballen is. Dit vertelt het verhaal beter dan alleen een kindje in voetbalkleren.
Of de emmer met kastanjes en de kastanje-figuurtjes op de achtergrond, wanneer ze je een kastanje laten zien.
Of potloden en kwasten op een tafel wanneer ze aan het schilderen zijn.
Precies zodat je de foto over 5 jaar direct het verhaal ziet en het er niet bij hoeft te vertellen.

Tip 4

En misschien wel de belangrijkste tip. Blijf praten met je kinderen vanachter je camera.
Tijdens het fotograferen van je kinderen zal het misschien zo zijn dat ze gek gaan doen voor de camera. Mijn kinderen zo af en toe wel, helaas. En er zijn er vast meer die dat doen.
Wat ik dan doe is gewoon wachten tot ze klaar zijn met gek doen en soms laat ik de camera staan en ga ik zelf even verder met wat ik aan het doen was.
Maar meestal praat ik met ze over wat ze aan het doen zijn op dat moment of begin over iets wat ze leuk vinden of wat ze die dag mee hebben gemaakt.
En wanneer ze gewend zijn geraakt aan de camera. Of heel eerlijk wanneer ze hem zijn vergeten dan maak ik vaak de beste foto’s.
Mijn kinderen zijn het misschien inmiddels wel gewend. Maar dat betekent echt niet dat ze er altijd zin in hebben hoor!
Ook bij vriendjes en/of vriendinnetjes van ze doe ik het precies op dezelfde manier. En het werkt altijd het best!

En voor het beste resultaat moet je tip 1 t/m 3 wel al gedaan voordat je met de 4e tip bezig gaat. Met andere woorden bepaal altijd eerst je compositie, standpunt en achtergrond, voordat je overgaat tot interactie met je kinderen. En vergeet daarbij je instellingen niet ook eerst even te checken natuurlijk!

Het klinkt waarschijnlijk als heel veel gedoe voor een foto, maar als je een beetje oefent zul je merken dat de eerste 3 tips heel snel gaan, het is vooral de interactie met je kinderen die het fotograferen soms lastig maken. Maar het is oh zo tof als de foto lukt zoals je in je hoofd had.

En zo niet, dan is er gewoon morgen weer een dag en een nieuw humeur zeg ik altijd maar zo!!