Moet een glimlach altijd?

By juli 13, 2018 oktober 16th, 2018 Fotografie tips

Denk je aan een fotoshoot of op de foto gaan, dan denk je gelijk ook dat je alleen maar moet lachen.
Maar is dat wel echt zo?

Mijn antwoord is heel kort: ‘Nee’ ! 
Nee je hoeft echt niet de hele tijd te lachen. Liever niet zelfs! Wees gewoon lekker jezelf. Ja en ik weet best dat de kans er dan goed in zit dat je wat minder flatteus op de foto staat. Maar ben je daarom gelijk een minder mooie mens? Absoluut niet.

Zeker kinderen niet.
En hetzelfde geldt natuurlijk ook voor je kinderen. Lachen zij alleen maar de hele dag door? Nou dat mochten we willen!! En natuurlijk is een foto van een glimlachend kind mooi en vooral ook heel aanstekelijk en gelukkig makend. Vooral als je de moeder bent van dat stralende mensje. Maar is het wel echt zoals we ze alleen maar willen zien of herkennen, of beter nog, herinneren!

Neem nou mijn zoons, de jongste is een spring in het veld, lekker enthousiast. Net als zijn mama (slik) heeft hij een lekker uitbundige lach. Dat hoort echt bij hem. Dus zie ik hem ook vaak groot glimlachend op de foto. Super mooi natuurlijk, maar vooral ook herkenbaar! En net zoals hij lacht, zo ontzettend ondeugend kan hij ook kijken. Het druipt er gewoon vanaf.
Maar onze oudste daarentegen is een stuk meer ingetogen. Wanneer hij een glimlach(je) laat zien dan is dat al echt lachen voor hem. Het kost me dan ook veel meer moeite om hem met een grote glimlach op de foto te krijgen. En het gekke is, dat ik dan eigenlijk niet eens echt tevreden over de foto ben, gewoon omdat ik mijn eigen kind niet herken.

Andere emoties mogen ook
Om dus even op de titel-vraag terug te komen. Nee een glimlach hoeft echt niet altijd. Alle andere emoties mogen ook! Graag zelfs! Zolang ze maar bij de persoon op de foto passen! Er is toch niets leuker dan een enorm verbaasd koppie te zien. Of een geïrriteerd gezicht of ondeugend. En zo kan ik nog wel even verder gaan!

Lekker gewoon jezelf zijn
Dus gooi je gene overboord, weg met al dat ge-‘say-cheese’ en ‘ga eens lachen’ voor de camera. En wees lekker jezelf! Want je ziet het ook als er niet alleen maar wordt gelachen, levert dat prachtige foto’s en herinneringen op.